Nem csak az otthonodnak, a melegének is kijár a védelem


Télen a betegség elkerülése miatt nagyon fontos a rendszeres szellőztetés. Ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk nem csak az otthonunk, hanem annak a melegét is, nem árt, ha a szellőztetés ideje alatt is gondoskodunk pár alapvető teendőről.

Ahogy az emberek zöme, úgy én mi ülünk a nyitott ablak mellett, – tesszük a dolgunk, majd pár perc múlva visszatérünlk az ablak témára.

Azonban ha nem vagyunk elővigyázatosak, kellemetlen meglepetés is érhet, amikor visszatérünk a helyiségbe.

A nyitott ablak különösen akkor jelent veszélyt, ha földszinti lakásban élünk, hiszen ekkor könnyen illetéktelenek juthatnak az otthonunkba. Elég, ha a látóterükbe kerül a mobilunk, laptopunk - többnyire könnyen mozdítható, értékesebb tárgy-, amelyet másodpercek alatt kiemelhet valaki az ablakon.

Ez még nagyobb kockázatot jelent, ha hajlamosak vagyunk megfeledkezni az ablakunkról, és csak később zárjuk azt be. Ekkor nemcsak nagyobb esélyt adunk a besurranó tolvajoknak, hanem a kellemesen meleg helyiség is a múlté lesz, az áthűlt falakat pedig ismét átmelegíteni hosszú és költséges feladat.

A besurranó tolvajok ellen jó megoldás lehet a rács, ez azonban nem túl szép megoldás, és nem is nyújt biztonságos otthon érzetet. A legegyszerűbb, ha értékeinket nem tartjuk szem előtt – főleg nem az ablak közelében, és mindig igyekszünk ablakainkat hamar visszazárni. A szellőztetés ideje alatt ne menjünk messzire, és legfőképp semmiképp ne hagyjuk el otthonunkat, még „csak pár percre” sem.

A riasztóval felszerelt otthon nagy biztonságérzetet nyújt, de ha feledékenyek vagyunk, és úgy megyünk el otthonról, hogy nyitva felejtjük az ablakot, a téves jelzés nagy ijedelmet okozhat.

Érdemes pár gazdasági tanácsot is megfogadni a szellőztetés terén:

- Mindig tárjuk ki az ablakot és az ajtót, hogy a huzat 5-10 perc alatt átszellőztesse a lakást. A bukóra nyitott ablak csak a lakás kihűléséhez vezet.

- Tekerjük le a fűtést, mielőtt kinyitnánk az ablakot.

- Inkább többször rövid ideig nyissuk ki az ablakot egyszeri hosszabb nyitás helyett.

- Mindig a legmelegebb, lehetőleg naposabb időszakban nyissunk ablakot.

Érdemes ilyenkor odafigyelnünk, hiszen nem csak a hideg miatt bánhatja a pénztárcánk a szellőztetést, hanem az értékeinket is érdemes őriznünk. Ha megbízható védelemre vágysz - legalábbis a tolvajok ellen - keress minket bizalommal! A hideget sajnos még nem tudjuk szabályozni. Egyelőre…


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Jó munkáért megbecsülés jár

Az üresen hagyott ház is lehet biztonságban!

Pár kattintás a biztonságodért