A legalattomosabb csalók szüleinkre, nagyszüleinkre pályáznak



A médiában sorra bukkannak fel az unokázós csalások, ez azonban csak egy a rosszfiúk bevett átverései közül.


Ebben az esetben egy hozzátartozó nevében ismeretlen számról hívja fel valaki az idős embert, pénzt kér tőle, mondván a rokon balesetet szenvedett/megfenyegették/stb., a megbeszélt összegért azonban egy ismerőse jelentkezik. A hívás természetesen egy idegentől származik, aki csalásra specializálódott... Az ilyen átveréseket könnyedén kiküszöbölhetjük egy jelszó előzetes megbeszélésével. Jelszavunk legyen olyan, amelyet rokonunk is könnyen megjegyez, de ismeretlenek számára nem kitalálható. Erősítsük meg rokonunkban, hogy a jelszavat – bármilyen súlyos probléma is merült fel – ilyen esetekben kérjük a „családtagtól”!


A másik bevett módszer az idősek megkárosítására, ha a csalók magukat közüzemi dolgozónak kiadva bejutnak a lakásba.


Kifigyelik a pénz, az értékek helyét, és egy óvatlan pillanatban már meg is lovasítják azokat. Fontos tudni, hogy a víz-/villany-/gázszolgáltató stb. munkatársai csak fényképes igazolvánnyal keresik fel az ügyfeleket egy előre egyeztetett időpontban, készpénzt sosem kérnek az ügyféltől. Amennyiben mégis váratlanul jelennek meg a lakásnál, gyanakodjunk! Kérjünk igazolványt tőlük, és telefonon bizonyosodjunk meg személyazonosságukról, még mielőtt beengednénk őket a lakásba!


Az a legjobb megoldás, ha felkészítjük idős szeretteinket az előbb felsorolt dolgokra, de ha patent megoldást keresünk, akkor nem bízzuk a véletlenre a dolgot. Hogy ne legyen technikai akadálya idős szeretteink védelmének, vannak már olyan távfelügyeleti cégek, rendszerek, amelyekkel a nap 24 órájában biztonságban tudhatjuk rokonainkat. Keresd például a Patenc Security Kft. bizalommal, hogy segíthessenek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Jó munkáért megbecsülés jár

Az üresen hagyott ház is lehet biztonságban!

Pár kattintás a biztonságodért