Hogy védjük féltve óvott kincseinket, az adatainkat?


Egy korábbi bejegyzésünkben arra buzdítottunk mindenkit, hogy csak olyan digitális eszközöket vigyen magával az útjára, amelyek feltétlenül szükségesek. Munkaügyben tett utazáskor azonban elengedhetetlen például a laptop és a pendrive. Hogy vigyázzunk, hogy a sokszor bizalmas dokumentumaink és adataink ne kerüljenek illetéktelen kezekbe? Szerencsére erre is sok megoldást találtunk az interneten.

Utazni, pihenni mindig jó - ezzel senki nem szállhat vitába, de ha valaki munkaügyben kénytelen autóba/repülőre/stb-re szállni, több dologra is ügyelnie kell. A felkészülés és a megbeszélt időpontok tartása mellett jó, ha a biztonság terhét leveszik a vállunkról.

Ha laptopunk fizikai védelmében mindent megtettünk, például laptopvédő lánccal rögzítettük bőröndünkhöz vagy asztalunkhoz, jó szolgálatot tehet az USB-portot blokkoló alkalmazás, illetve a pendrive-ok lezárása is. Előbbivel megnehezítjük, hogy valamilyen fizikai eszközzel rácsatlakozhassanak gépünkre (ezzel megmentjük adatainkat), míg utóbbi egyszerű számsorral működik: egy valós számsorral zárjuk le pendrive-unkat, ezáltal gátoljuk meg az illetéktelen felhasználást.

Számos újítás érhető el, amelyekkel megelőzhetjük az adatlopást. A Gatekeeper nevű eszköz például bizonyos távolságon kívül automatikusan lezárja a számítógépet. A kütyüvel akár arcfelismerő alkalmazást is telepíthetünk a laptopunkra, ezzel megkönnyítjük annak feloldását.

Mindig triviális kérdés a biztonságos hálózat elérése – egy hordozható hálózati routerrel azonban ez nem okoz többé gondot, hiszen használata biztosítja a névtelen hálózatot, így bátran használhatjuk a közösségi internetpontokat. Azonban aki nem akar bajlódni a routerrel, annak érdemes a VPN-hálózatra csatlakoznia. Az alkalmazás telepítése ugyancsak biztonságos internethasználatot eredményez.

Érdemes ezekre az eszközökre egy kis időt és pénzt szánni, mivel rengeteg felesleges bosszúságtól mentesítenek. Ha szeretnéd, hogy otthonodban is hasonló biztonságérzeted legyen, keresd a Patentet, hogy megkönnyíthessék a mindennapjaidat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Jó munkáért megbecsülés jár

Az üresen hagyott ház is lehet biztonságban!

Pár kattintás a biztonságodért