A biztonság minősége már a bankkártyádnak is kijár


Manapság egyre kevesebb készpénzt hordunk magunknál. Ennek több előnye is van. Egyrészről, ha nem kézzel fogható a pénzünk, akkor kisebb eséllyel csábulunk el valamire, amire nincs is szükségünk. Másrészről, ha elhagyjuk a pénztárcánkat, ne adj isten ellopják, akkor sem lesz olyan nagy a kárunk, mintha a fél fizetésünket veszítettük volna el.

Amikor bűncselekmény, mondjuk lopás áldozataivá válunk, akkor hirtelen minden kötelező cselekvési terv borzasztó bonyolultnak tűnik. Habár a győri régió biztonsága kiemelkedő, hiába vigyáznak ránk a rend éber őrei és például a Patent munkatársai, hiába a modern biztonságtechnika, a baj akkor is megtörténhet. Rutinos bankkártyahasználóként már időben megtanultuk , hogy a PIN-kódot sosem tartjuk egészen közel a kártyához, és azzal is mindenki tisztában van, hogy miután észrevettük, hogy megtörtént a baj, az első feladat a fizetőeszköz letiltása. Igen ám, de ennek borsos ára is lehetett az eddigi szabályozás alapján, január 13-án azonban újabb rendeletek lépnek hatályba a témában.

Az enpenzem.hu összegyűjtötte a leghasznosabb tudnivalókat. Ilyen például, hogy a jelenlegi előírások szerint a bankkártya letiltását megelőzően negyvenötezer forintig a kártyabirtokosnak kellett viselnie a kárt, a következő hét végére ez az összeg 15 ezer forintra olvad.

A kártya ellopását, eltűnését bármikor díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni. A letiltás feloldására is ugyanezt írja elő a jogszabály.

Az is roppant kedvező előírás, hogy kártya, illetve például az ahhoz tartozó PIN-kód ügyfél részére megküldésével összefüggő kockázat ezentúl a bankot terheli.

A kártyapótlás díja viszont alacsonyabb lesz. A bankok ugyanis legfeljebb a pótlással összefüggésben ténylegesen és közvetlenül felmerülő költséget számíthatják fel.

Kedvező változás jön a zárolási szabályok terén is. A pénzforgalmi szolgáltató csak abban az esetben foglalhat le pénzt, ha a fizető fél jóváhagyta a zárolás pontos összegét.

Az új szabályoknak köszönhetően tehát még jobban vigyázhatunk a pénzünkre, hiszen a bankkártyánk nagyobb biztonságban van. Mi a Patentnél azonban nem felejtjük el, hogy a vagyonvédelem az egyik legfontosabb feladatunk, éppen ezért megteszünk mindent az ügyfeleink értékeinek védelme érdekében.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Jó munkáért megbecsülés jár

Az üresen hagyott ház is lehet biztonságban!

Pár kattintás a biztonságodért